De pomphouders uit de grensstreek blijven strijden tegen de accijnsverhoging op diesel en lpg.

“We zullen demonstreren en aandacht zoeken. We proberen onze krachten te bundelen en door te vechten. We zijn van plan om niet los te laten”, zei actievoerster Lisenka van Oppen donderdag. Zij runt een tankstation in het Limburgse grensdorp Maria-Hoop.

Ongeveer 140 pomphouders protesteerden donderdag in Den Haag. Ze gaven een rapport over de gevolgen van de accijnsverhoging aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Wiebes zei dat hij rekening houdt met het lot van de ondernemers, maar dat de accijnsverhoging pas in mei wordt geëvalueerd.

Van Oppen: “Daar hebben we niets aan. Hij wil van 3 maanden cijfers hebben. Voor velen betekent dat 3 maanden in de penarie. Het grote probleem is dat we ook al heel veel geld hebben verloren door de btw-verhoging vorig jaar. We zitten straks 1 jaar en 3 maanden in de sores.”

'Grensgebied loopt leeg'

Van Oppen vreest de toekomst. "Veel pomphouders hebben al besloten om onbemand te gaan. Voor mij staat dat gelijk aan een faillissement; ik vind dat we dat niet moeten stimuleren. Het grensgebied loopt leeg, de banken halen hun filialen weg. Als tankstations straks ook verdwijnen, worden het spookdorpen.''

Volgens CDA-leider Sybrand Buma zijn de effecten van de accijnsverhoging sinds 1 januari veel ernstiger dan verwacht en moeten pomphouders en slijterijen nu al mensen ontslaan. Sommige bedrijven melden een omzetdaling van 35 procent.

Ook supermarkten lijden omdat mensen het tanken over de grens combineren met het flink inslaan van boodschappen. Volgens Buma wordt de maatregel uiteindelijk toch teruggedraaid, "dus doe het dan nu''.

Effecten drie maanden meten

Wiebes toonde begrip voor de klachten. "Ondernemers zijn mijn zwakke plek. Ook ik heb als ondernemer 8 jaar wakker gelegen over de omzet.''

Maar hij herhaalde wel dat het als politicus nu zijn verantwoordelijkheid is om besluiten te nemen op basis van objectieve gegevens. En daarvoor moeten de effecten zeker gedurende drie maanden worden gemeten. De cijfers van maart zijn half mei bekend en dan zal het kabinet zich erover buigen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl